piątek, 24 września 2010

PORADY KULINARNE CZ. IV



"SERNIK- przez wiele osób (również i przez nas) nazwany "Najlepszym Ciastem Świata" :-). Każdy z nas ma swój ulubiony i wypróbowany przepis. 
Można go piec na bazie własnoręcznie zrobionego twarogu, z dodatkiem bakalii, maku, na kruchym, półkruchym lub biszkoptowym spodzie... 
Jednak co zrobić, aby był on PERFEKCYJNY ??? Dobre pytanie... :-)
W kolejnej części Porad Kulinarnych, zajmiemy się sernikami.  
ZAPRASZAMY DO PRZEGLĄDANIA :-)"


ODC. 4: WSZYSTKO O SERNIKU....


*GOTOWY SER NA SERNIK*

Jeśli używasz do sernika twarogi mielone, gotowe w „wiaderkach”, uważnie czytaj ich skład. Twarogi, które w swoim składzie mają zagęstniki takie jak skrobie, żelatyna, nie sprawdzają się dobrze w czasie pieczenia i sernik na bazie takiego twarogu może być nieudany.


*ZAPADAJĄCY SIĘ SERNIK...*

Sernik na środku ma tendencje do opadania, powodem tego jest między innymi za szybkie przeniesienie go w chłodne miejsce (zbyt szybkie stygnięcie).
Można w jakimś stopniu temu zapobiec. Wykładając masę serową na blachę, nałóżmy tej masy więcej na środek.
Tu ważna uwaga! Sernik powinien stygnąć bardzo powoli. Należy po zalecanym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto jeszcze na około 20 minut.


*11 NAJWAŻNIEJSZYCH RAD DOTYCZĄCYCH PIECZENIA SERNIKA*
 
1. Nie przesadzać przy ubijaniu masy serowej. Im mniej ją napowietrzymy, tym mniej opadnie.
2. W sernikach klasycznych cały cukier dodać do ubitej z białek piany.
Składniki cheesecake'ów mieszać bez ubijania.
3. Piec sernik w łaźni wodnej ( czyli w naczyniu wypełnionym wrzątkiem)
w temperaturze 160 -176 stopni przez 40 -60 minut w zależności od przepisu i pozostawić go w wyłączonym piekarniku jeszcze na godzinę.
Można też stosować z powodzeniem powyżej opisaną metodę z mokrymi gazetami.
4. Nie stosować do wypieku trybu turbo (czyli chyba termoobiegu ).
5. Upieczony i ostygnięty sernik włożyć na noc do lodówki, by dojrzał i ujawnił całą swoją sernikowatość ;).
6. Jeśli mimo wszystko w upieczonym serniku pojawią sie szczelinki, można je zamaskować bitą śmietaną lub kremem ze śmietany, cukru i wanilii. Po ostudzeniu sernik pokryć warstwą powyższego kremu i włożyć na 10 minut do piekarnika, włączając tylko górną grzałkę.
7.Lepszy jest do sernika ser w kostkach, niż ten, który był wcześniej już fabrycznie ubijany.
8. Ser powinien mieć pokojową temeraturę - zmniejszy to ryzyko powstania grudek i skróci czas ubijania i niepotrzebnego napowietrzania masy.
9. Serniki zawierające mąkę pszenną lub ziemniaczaną należy piec w umiarkowanej temperaturze, serniki bez tych dodatków - w niskiej i koniecznie w łaźni wodnej.
10. Naczynie z wrzącą wodą ( czyli łaźnia wodna) powinno mieć średnicę o co najmniej 5 cm większą od formy z sernikiem. Pod formę z ciastem można też podłożyć lnianą ściereczkę kuchenną.
11. Sernik jest gotowy, gdy przy poruszeniu formą jego środek lekko drży. Choć wygląda na niedopieczony, trzeba wtedy wyłączyć piekarnik i pozostawić go w nim jeszcze przez godzinę. Zapobiega to opadaniu ciasta i powstawaniu szczelin.
( porada ta dotyczy delikatnych serników typu cheesecake pieczonych bez mąki lub z jej niewielkim dodatkiem). 
 
 

1 komentarz:

Krokodyl pisze...

Ciekawe, przydatne :-)