czwartek, 27 stycznia 2011

CZEKOLADOWO-SEROWY WIENIEC

"Ciasto pieczone z okazji odwiedzin cioci z rodzinką. Piekłyśmy je 2 dni przed przyjazdem gości, więc kiedy przyjechali zostało kilka kawałków:). Mama określiła je jako "pociągające". Kiedy zjesz jeden kawałek, to potem następny i następny... Ciasto ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękkie. Z dodatkiem czekolady smakuje wyśmienicie! Polecamy!"

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g mleka
  • 1 łyżka rumu
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier  trzcinowy "Demerara" - do posypania


Składniki na nadzienie:
  • 350 g kremowego sera (u nas swojski twarożek, dwukrotnie zmielony)
  • 1/4 szklanki cukru (można dać więcej)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duże jajko
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę.
  •  110g-130 g czekolady deserowej - pokrojonej
  • 1/4 szklanki stopionego masła                        


Przygotowanie:
Wymieszać i wyrobić składniki na ciasto: mąkę, masło, jajka, mleko, rum, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Ciasto ma być miękkie i delikatne. Posypać mąka blat i wyłożyć ciasto. Rozwałkować je cieniutko na kwadrat o wymiarach 35cmx35cm. Posmarować ciasto stopionym masełkiem, wyłożyć masę serową i posypać pokrojonymi kawałkami czekolady. Zwinąć ciasto w rulon. Przenieść go na natłuszczoną blaszkę i połączyć brzegi, aby powstał pierścień. Przy pomocy pędzelka posmarować ciasto mlekiem i posypać cukrem trzcinowym "Demerara". Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 30-40 minut. Smacznego!

3 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Espaniale musi smakowac takie ciasto:) Nigdy jeszcze nie łączyłam takich smaków:)

Alina pisze...

Wspaniale wygląda:) A o smaku to... marzę sobie... mmm:)

bryssska-Katarzyna Młynarczyk pisze...

wygląda niezwykle kusząco, wcale się nie dziwie że się je kawałek za kawałkiem